Tünelcilik sektörü ve firmasının çalışmaları ile ilgili bilgi veren ÇAM, sektördeki Kısmen uygulanan Kümelenme modelinin 12. Yy da Ahi Evran tarafından Anadolu’da ilk olarak uygulandığını vedahi milletimizin güçlü ekonomiye ulaşmadaki en iyi model olacağına işaret etti.
Elektrikli vinç imalatının yanı sıra servis, bakım ve tadilat hizmeti veren Erçağ Vinç, tünel ve metro çalışmalarına ürettiği kuyu vinçleriyle katkı sunuyor. Ürettikleri kuyu vinçlerin kazılan bölgelerde 80 metreye kadar derinlikte daha yüksek performansla çalışma imkanı verdiğini söyleyen Erçağ Vinç Satış Müdürü İbrahim Çam, söz konusu vinç imalatının yanında servis revizyon ve tadilat işlerini de yürüttüklerini açıkladı. Kuyu-şaft vinci imalatına İzmir metrosunda ana yüklenici firma için ürettikleri kuyu vinciyle başladıklarını anlatan Çam, kuyu-şaft vinci imalatlarının şu anda İstanbul Anadolu ve Avrupa yakasındaki birçok şantiyeyle devam ettiğini aktardı. Ürünlerinin şu ana kadar pek çok tünel ve metro çalışmasında yer aldığını belirten İbrahim Çam,”Erçağ Vinç olarak 2008’de Ekol Yapı ve Özgün İnşaat (Soner Temel Mühendislik) firmaları için ürettiğimiz vinçler, birçok projenin bitmesine katkı sundu ve ürünlerimiz halen projelerde sorunsuz şekilde kullanılıyor. Bu projelerin yanında Avrasya İnşaat ve Projima Tünel için ürettiğimiz vinçler de Alarko Holding’in ana yüklenci olduğu bölgede halen kullanılıyor” dedi.
Kuyu vinçler, projelerde uygun maliyet nedeniyle tercih ediliyor
Metro şantiyelerinde elektrikli kuyu vinçlerin mobil vinç maliyetlerine göre daha verimli ve ucuz olması nedeniyle tercih edildiğine dikkat çeken İbrahim Çam, maliyetin yanında projelerde acil servis ve yedek parça konusunda iyi hizmet veren üreticilerin öne çıktığını aktardı. Erçağ Vinç olarak FEM ve DIN normlarına uygun, kaliteli hammadde ve yarı mamul kullanılarak üretim yaptıklarını belirten Çam, “Vinçlerimizi bir günün bile müşteriye sağladığı katkının bilinci ile müşteriye verilen teslim süresi içinde üretiyoruz. Tünelcilik sektörünün iş güvenliği ve işçi sağlığı yönünden riskli çalışma alanı olması nedeniyle ürettiğimiz vinçlerde yüksek iş güvenliği sağlayacak ekipman, az risk çalışma ortamı oluşturacak tasarım, emniyet katsayıları yük
sek malzeme seçimi yapıyoruz. Bu tip proses vinçlerinin standart üretiminin olmaması ve şaft özelliklerine göre değişmesi nedeniyle her yeni vinci, bir öncekinden daha marjinal fayda sağlayacak şekilde üretip, son kullanıcıya teslim ediyoruz” diye konuştu. Türkiye’de son yıllarda ulaşıma yönelik büyük çaplı yatırım ve ihalelerin yapıldığına dikkat çeken İbrahim Çam, söz konusu ihalelerde özellikle köprü, tünel, otoyol, hızlı tren, havalimanı ve merto çalışmalarının öne çıktığını söyledi. Bu tip ihalelerde sektörel kümelenme yapan firmaların aldıkları işleri, manevra kabiliyeti yüksek şekilde, alt taşeronlarıyla zamanında ve kaliteli bir şekilde sonuç- landığını belirten Çam, büyük hacimli ulaşım yatırımlarında konsorsiyum şeklinde ifade edilen, 12. yüzyılda Ahi Evran tarafından geliştirilen kümelenme modelinin her alanda uygulanması gerektiğin ve bunun ülkeye katma değer sağ- layacağını vurguladı. Erçağ Vinç olarak metro inşaatı ihalelerini kazanan ve üç ayrı şekilde kümelenmiş ana yükleniciye kuyu vinçleri için teklif sunduklarını bildiren Çam, “Bu konudaki görüşmelerimiz devam ediyor. İstanbul’daki metro çalış- malarına hız verilmesinden sonra kapalı üretim alanımızı geniş- letip, makine parkımıza yatırım yaptık. Ayrıca İstanbul Pendik’deki servis grubuna takviyeler yaparak, yaklaşık 25 kuyu vincinin bakım servis ve tadilat işini aldık” şeklinde konuştu.