Ahi Sanayici ve İş Adamları Derneği (AHİSİAD) olarak 5. Geleneksel İftar programımızı 22 Mayıs 2019 Çarşamba günü The Green Park Pendik Hotel & Convention Center’de gerçekleştirdik.
Okunan Kuran-ı Kerim’i müteakip dualar edilerek başlayan iftar programına , Pendik Kaymakamı İlhan Ünsal,Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin ve Dr. Şaban Kızıldağ konuşmacı olarak katılırken Prof. Dr Ahmet Kal’a, Prof. Dr İsmail Gerçek, İstanbul Gedik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hacer Şaduman Okumuş, Prof. Dr. Abdurrahman Akyol, Türk Mühendisler Birliği Başkanı Dr. Hüseyin Pehlivan, Pendik Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Metehan Yurtabaşı, Pendik Sosyal Hizmetler Müdürü Ayser Soy,Pendik Nufus Müdürü Recep Sefi, Pendik İŞKUR Müdürü Aziz Doğan, Pendik Askerlik Şube Vekili Astsubay Serdar Yılmaz, Türk Eğitimsen 6. Nolu Şube Başkanı Sami Çelik, Doç. Dr. Serdar Kara, Pendik Şöförler Odası Dernek Başkanı Vehbi Bayraktar, Doç. Dr. Mehmet Şahin Gök, Pendik Sanayici ve İş Adamları Derneği (PESİAD) Başkan Vekili Sami Bayram, Pendik Markalar Beraberliği (PENMAB) Başkanı Selim Halıcı, SUGİAD Yönetim Kurulu Üyeleri, Pendik Ada Tıp Hastanesi Yöneticileri, Tibet Holding Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Yıldız, Ferman Yapı İnşaat Genel Müdürü Kemal Aygün, Gurbetçiler Plastik A.Ş Yönetimi, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve değerli iş insanları katılım sağladılar.
“MESELE, TİCARET YAPARKEN AHİRETİ KAZANABİLMEK”
AHİSİAD Genel Başkanı İbrahim Çam selamlama konuşması yaparak programa katılan herkese teşekkür etti. Başkan Çam konuşmasında, Peygamberimiz Hz. Muhammed’in ‘Rızkın onda dokuzu ticarettedir’ hadisi şerifini hatırlatarak günümüzde rızık denince daha çok maddi rızık olan yiyip içmek ya da kazanılan paranın anlaşıldığını belirterek, “Oysa Hz. Fatih’in türbedarı olan Ahmet Amiş Efendi, ‘Rızık, şayet manevi rızıkla rızıklanırsanız rızıktır. Dünya hayatında eşinizi ve işinizi seçebilirseniz huzur iki cihanda da sizde olur’ diyor. Yani rızık; yediğimiz içtiğimiz ya da kazandığımız para değil, hayatın ta kendisidir. Pirimiz Ahi Evran Hazretleri de ‘Hayatın onda dokuzunun ticarette olmasında bir hikmet vardır. O halde insanımız ticaret yapmalıdır. Müslüman olan bir kişi ticareti Allah rızasını yani ahiretinizi kazanmak için yapmalıdır. Ticaret yaparken ahireti kazanabilene Ahi denir’ diyor. Şimdi biz yorumlayalım… Tekkede, zaviyede ya da evimizin bir köşesinde sabahtan akşama kadar namaz kılarak, oruç tutarak, İslam’ın şartlarını yerine getirerek cennete gider miyiz? Allah’ın izniyle gideriz ama mesele o değil diyor… Mesele haramın, yalanın ki bugünküne de işaret eden bir tasvir bu, tabiri caizse her türlü film fırıldağın döndüğün ticaret hayatında Allah rızasını kendine kılavuz edinip edepli ve Kur’ani ticaret ticaret yapabilen insan ahireti kazanabiliyorsa mesele budur” diye konuştu.
“TİCARİ AHLAK ÇÖKTÜĞÜ İÇİN HER ALANDA BOZUKLUK YAŞIYORUZ”
Buradan yola çıkarak Türk milletini ‘nin son dönemde yaşamış olduğu ahlaki erezyona da değinen Başkan ÇAM, “Bize göre bir milletin ahlaki yapısı, ticari ahlakı çöktüğünde bozulur. Bugün ticaret ahlakı ayaklar altında olduğu için maalesef her türlü alanda ahlaki bozukluk yaşamaktayız. Bu öz eleştiriyi kendimize yaparken de çözümünü de sunarak yapmamız gerekiyor. Ahlaki bozukluk yaşanan dönemde edep ve haya noktasında aileden aldığımız özü maalesef ki dışarıya çıktığımızda ticaret hayatında, okul hayatında ve bütün dış hayatta bozuluyoruz. Kaldı ki bugünlerde maalesef aile hayatımızda da anne-babamız çocuklarımıza bunu veremiyor. Çünkü kendileri de öyle yetişemediler. Ahmet Amiş Efendi’nin söylediği üzere işimizi seçme noktasında ticaret hayatında olan bizler bize düşeni, 2023 yılında lider ülke Türkiye hedefine nasıl ulaşabileceksek bizler ticaret hayatında bunun için elimizden gelen gayreti göstermekteyiz. Beş yıllık bir dönemde üçüncü yılımızın sonunda kamu yararına çalışan dernek statüsü için dilekçesini vermiş bir derneğiz. Yapmış olduğumuz çalışmalar tamamen mesleki hayata dönük çalışmalardır.
AHİLİK VE KÜMELENME MODELİ
Yaklaşık üç yıldır Pendik’teki bütün mesleki okullarda, İstanbul’daki bazı mesleki okullarda, şehir dışındaki ve yine İstanbul içindeki teknik üniversitelerde ahilik meselesinin sadece kültürel bir olgu olmadığını anlatmaya çalıştık. 12. yüzyıldan bu yana ahiliğin sektörel kümelenme modeli uygulanmıştır. Bugün de Amerika’dan Çin’e kadar dünyanın süper güçleri orta ölçekli KOBİ dediğimiz işletmelerde kümelenme modelini uygulayarak ticaret hayatıyla ülkelerini güçlü kılıp deyim yerindeyse dünyayı esir almışlardır. Türk milletine ait olan bu öz, bu modelleme maalesef ki bizde unutulmuştur. Üçüncü dünya ülkesi olan ülkelerde bile ekonomik kalkınma modellerine kümelenme konulmuşken bizde malesef yoktur. Bunun olması geçen yıl Ahilik Kümelenme Araştırma Merkezi kurup başına da çok kıymetli Prof. Dr Ahmet Kala hocamızı getirdik. Bu konuda çok ciddi anlamda çalışmalar yapan Prof. Dr Ahmet Kala hocamızın kitabı da bitti, basılıyor ancak bu akşam size yetişmedi. Prof. Dr Ahmet Kala hocamızın söz konusu kitabında iktisadın tarifini Müslüman Türk milletinin tarifiyle yeniden okuyacaksınız. Yakın bir zamanda yine Gaziantep’teki Hasan Kalyoncu Üniversitesi’ nin Rektörü Edibe Sözen Hanımla bir toplantı yaptık. Oradaki sanayicilerimizi Ahilik ve Kümelenme Modeli buluşturup bu işi oraya taşıma derdindeyiz. Belki duymuşsunzudur, yaklaşık iki yıl önce Savunma Havacılık Kümelenme Merkezi kuruldu ve şu an savunma sanayinde çok ciddi atılımlar yapılıyor durumdayız. Yani söylediklerimiz hamasi şeyler değil. Güçlü ve lider ülke Türkiye hedefinin kaynağı ve dayanağı Ahilik ve Kümenlenme Modeli olmalıdır. Bu konuda biz de elimizden geleni Prof. Dr Ahmet KALA hocamız vasıtasıyla ilgili bakanlıklar ve resmi kurumlara aktarıyoruz” şeklinde konuştu.
Pendik Belediye Başkanı Ahmet CİN ve Pendik Kaymakamı İlhan ÜNSAL da iftar programında yaptıkları konuşmada AHİSİAD’ın Ahilik ve Kümelenme Modeli konusunda yaptığı çalışmalardan övgüyle bahsettiler.